Ett av de bästa sätten att känna sig som ett med naturen, måste vara att tälta och Fårö är den perfekta platsen med sina vackra natur och friska luft. Men det tråkigaste som kan hända är att någon kommer på morgonkvisten och klagar. Så vad gäller på Fårö?
Här har ni några tips för att göra er tältning till en minnesvärd del av resan!
Vad säger Allemansrätten?
För att lättast summera Allemansrätten kan man säga ”Inte störa, inte förstöra” och då är några delar av tältningen man bör tänka extra på:
- Plats: Välj en diskret plats, som inte stör boende och då tältning kan innefatta lite grävning och upphängning, så ska detta göras med respekt, så att markägare inte ser det som förstörande. Det bästa är att lämna platsen som ni hittade den – eller bättre! Om ni har planer på att tälta på stranden, så vill vi stoppa er direkt. Det finns en stor chans att det är strandskyddsområde och faller under kategorin ”Inte störa…”. Det bästa tipset är att sätta tältet i skogen. (Bättre möjligheter att fästa tältet)
OBS! På Fårö har vi många Naturreservat & fågelskyddsområden. I dessa är det förbjudet att tälta. Se mer här: Fårö Natur- och fågelskyddsområden. - Toalettförhållande: När det kommer till nödens lagar, så är det alltid bäst att vara förklok. Placera tältet med ett strategiskt avstånd till en restaurang, ett café eller offentlig toalett. Se toaletter på Fårö.
- Eldning/grillning: Håll er uppdaterade om eventuella eldningsregler. Under sommaren kan dessa ändras dag för dag.
Ifall ni letar efter efter grillplatser, se grillplatser på Fårö. Engångsgrillar kan för många vara ett alternativ, men observera att engångsgrillar kan ha en låg marknivå och kan därför skada eller bränna marken undertill. Detta kan anses som förstörelse av mark. Grupptältning: Vid grupptältning bör man i alla händelser ta kontakt med markägaren