Färjan avgår från Fårösund under vintertid, varje halvtimme under dagtid förutom 12:30 och 09:00.
Under natten mellan 22:00 – 05:30 måste färjan beställas genom att ringa 077 165 65 65 (Uppge “Personal” och “Fårösundsleden”)
Under sommartid går färjan utan beställning 04:30 – 01:30 och under dagtid går färjan ibland var 10:de minut och var 15:e.
För mer information besök www.trafikverket.se
Kommer ni med egen båt, så har vi många vackra hamnar att landa vid, se faro.se/gasthamnar.
Toalett
De hittar ni här:
faro.se/toalett
Det finns ingen toalett på färjan, men en innan och efter.
Ta sig runt på Fårö
Det kan man göra på många sätt. Ifall ni kommer med bil, observera att den enda bensin och diesel stationen, körkmacken finns vid kyrkan. Laddningsstationer finns lite mer utspritt över ön, se faro.se/laddningsstatoner
Om ni anländer till Gotland utan bil och ska till Fårö, så kommer ni vilja ta buss nummer 20 (för aktuella tidtabeller, se här) och på Fårö fortsätter buss 20 under perioden 19 juni – 21 augusti. Ifall ni väl på ön vill ha absolut frihet, så rekommenderas cykling och om ni inte har med er egna, så finns det många uthyrningar att välja mellan, besök www.faro.se/cykeluthyrning.
Boende:
Det finns många fantastiska boenden över hela ön. Allt från hotell till stugor som hyrs ut privat.
Det bästa tipset vi kan ge är att boka i lång förtid. Se tillgängliga boenden här:
www.faro.se/boende
Allmän fakta:
Ön Fårö ligger nordost om Gotland (Storön, som Fåröbor kan kalla det) och avståndet är som kortast cirka 1 380 meter. Fårö är Sveriges 9:e största ö med en omkrets på 100 km. Fårös invånarantal är år 2022, 508 personer och varje sommar besöks Fårö av 100 000-tals turister och de mest besökta platserna är Sudersand och raukområdet.
Fårös namn:
Öns namn, som skrevs Faroyna och som Farøø under 1300-talet, består troligtvis av orden far, som i farväg eller farvatten, och ö. Namnet har troligtvis ingenting att göra med djuret får (lamb på gotländska), men det kan ändå inte uteslutas att det samnordiska ordet får har funnits i forngutniska.
Källor: Nationalencyklopedin, 1992. Svenskt ortnamnslexikon 2003, SCB
Har ni några frågor eller vill dela information?
Kontakta info@faro.se
Almänna frågor:
info@faro.se
Hemsidans ansvariga:
David Ruthström
david@faro.se
Vi vill kunna erbjuda all information som angår Fårö.
Kontakta oss!
© Copyright 2022 . All Rights Reserved